SkadePortalen / WhiplashInfo

[Hem] [About WhiplashInfo] [Advokater och jurister] [Behöver Du hjälp?] [Bloggen] [Försäkring] [Hjälp-Forum] [Innehåll] [Juridik] [Behöver du juridisk hjälp?] [Länkar] [Läsvärt] [Om WhiplashInfo] [Samhällsstöd] [Whiplash] [Övrigt]


 
Visa alla inlägg

Klassdomstolen är här - den 21 juli 2003 kl 00:10
Varför utdöms hårda straff för lågstatusbrott medan högstatusbrott ses med milda ögon? Svaret ligger i att domstolarna allt mer blivit en spegel av det nya klassamhället, skriver Urban Karlsson.

Hur kan det komma sig att en pensionär som har snattat för 400 kronor får ett hårdare straff än en hög chef som har undanhållit mer än 630 000 kronor i skatt? I massmedia har vi fått läsa om chefer som inte redovisar sin bonus i deklarationen ofta kommer undan med böter eller slipper straff helt.

Stress, familjeproblem och glömska är vanliga ursäkter som godtas av domstolarna. Domstolarna ser ofta brotten som rent slarv, även om det rör sig om miljonbelopp. Dessutom avskrivs en stor andel ekonomiska brott av domstolarna.

En hög chef "glömmer" att deklarera en extrainkomst på 2,1 miljoner vilket medför att han undgick 630 000 kronor i skatt. Domstolen godtog mannens förklaring att han befann sig i en stressad livssituation. Hans brott ansågs inte heller som uppsåtligt. Då han hade betalat in ett skattetillägg på 254 000 kronor sågs detta som en förmildrande omständighet. I stället för att få fängelse för grovt skattebrott, som lagen föreskriver, dömdes han för vårdslös skatteuppgift och fick böta endast 12 000 kronor.

Läs mer av forskaren och universitetslektorn Urban Karlssons debattinlägg
Kommentarer
Kommentar av Eddie Vivenius från Sweden den den 21 juli 2003 kl 23:31 - IP Logged
Det är dags för oss vanliga dödliga att ställa naiva frågor och inse att
Sverige är ett klassamhälle.
Likhet inför lagarna existerar inte mellan dem däruppe och oss härnere.
Vi har lång väg att vandra innan vi event. får leva i ett jämlikt samhälle.
Vilka är de däruppe som beviljat sig själva fallskärmar, lyxpensioner etc.?
Förskräcks av att somliga dessutom utger sig för att vara våra
representanter från vänster till höger.


*Anger obligatoriska fält
Namn*:
Land*:
E-mail:
  Bold Italic Underline Emoticon Smilies
Kommentar*:
(max. 500 tecken)
Teckenräknare: