SkadePortalen / WhiplashInfo

[Hem] [About WhiplashInfo] [Advokater och jurister] [Behöver Du hjälp?] [Bloggen] [Försäkring] [Hjälp-Forum] [Innehåll] [Juridik] [Behöver du juridisk hjälp?] [Länkar] [Läsvärt] [Om WhiplashInfo] [Samhällsstöd] [Whiplash] [Övrigt]


 
Visa alla inlägg

Tänk om det är något annat än pengar landstinget saknar? - den 28 oktober 2003 kl 09:27
Pengar, pengar, pengar! Till vård, skola, omsorg - när jag höstbesöker Sverige verkar den politiska debatten panikslaget fixerad vid pengar. Som vanligt.

Men tänk om det är något annat än pengar landstingen saknar? Tänk om det är medmänsklighet? Kompetens? Ambition? Tänk om det är så illa att många svenskar - framför allt i vården - har hamnat i gnäll, gnat och negativa, för att inte säga fientliga attityder. Plus byråkrati.

Nyligen bröt min fru, Aino, ett ben i ena foten i Frankrike. På röntgenavdelningen såg vi en gubbe gå fram till receptionen.

- Jag behöver en bild på mitt knä, sa han.
- Har ni remiss? undrade tjejen vänligt.
- Nej, men jag har ont i knäet.
- Passar det klockan nio i morgon?

Hon sa faktiskt så: PASSAR DET? Och DIREKT: nästa morgon.

Vid det laget visste vi vad som skulle följa. Bildtagning och diagnos från röntgenläkarens sida. Sen får gubben ett kuvert med plåtarna och tar dem SJÄLV till precis vilken läkare han vill. Remiss onödig, intern post onödig. Och i Sverige?

En anhörig som ligger på Huddinge har fått remiss till två specialister I SAMMA HUS. Två månader har gått. Inget svar.

Läs hela krönikan...
Kommentarer
Kommentar av janne från Sverige den den 12 november 2003 kl 22:46 - IP Logged

Jag själv blev intresserad av en artikel om den svenske professorn Åke Nyström i USA som opererar Whiplashskadade. Här sitter jag och skriver ett mail till sjukhuset i Omaha,döm om min förvåning, då svarar Åke Nyström direkt,vi sitter kanske en halvtimma o pratar över nätet, jag skickar mina röntgensvar som han synar o kommenterar!I sverige har jag 500 meter till kungälvslasarett o där får man vänta minst två månader på en TELEFONTID!!och ännu längre på ett läkarebesök, Trygghet??
janne

Kommentar av Hannelore från Sverige den den 28 oktober 2003 kl 12:16 - IP Logged
Det var en bra krönika. Huvudet på spiken. Jag har samma erfarenhet av vården i Tyskland. Där kan man gå till vilken läkare man vill och det finns inga köer.


*Anger obligatoriska fält
Namn*:
Land*:
E-mail:
  Bold Italic Underline Emoticon Smilies
Kommentar*:
(max. 500 tecken)
Teckenräknare: