SkadePortalen / WhiplashInfo

[Bloggen] [Här kan du ställa frågor och läsa svar på det mesta om whiplash/pisksnärt]

Google

 

 

Sök på hela Webben

Sök på Whiplash Info

 

Allt glesare mellan maskorna i skyddsnätet

Debattinlägg av Otto Larsson, Metallklubben 247 Kalix ordförande
ursprungligen infört i NSD den 17 mars 2004, publiceras med författarens medgivande

I jakten på de sjuka är enda alternativet för många människor att låna pengar av en vän, släkting eller det sociala för att kunna klara sitt uppehälle, skriver Otto Larsson.

Det är med bestörtning man ser orättvisorna i samhället öka. Senast i raden är försäkringskassans jakt på de sjuka. Samtidigt som behandlande läkare sjukskriver och förbjuder den sjuke att med sina medicinska besvär gå in på arbetsplatsen, beslutar försäkringskassan att dra in sjukpenningen. Motiveringen är att det finns en restarbetsförmåga i ett ”annat” yrke.

Problemet är bara att den enskilde ”kanske” fortfarande har kvar sin anställning. För att få lön av arbetsgivaren krävs att man kan utföra ett arbete. Blir man uppsagd på grund av sin sjukdom, ibland med upp till sex månaders uppsägningstid, kan man inte uppbära A-kassa förrän uppsägningstiden förverkats. Går man då till sociala myndigheten får man veta att man fortfarande har en anställning och att inget socialbidrag kan utgå.

Får vi sammanfatta:

  • Försäkringskassan bedömer att man är för frisk i ett annat yrke för att kunna uppbära sjukpenning.
  • Lön kan man inte få av arbetsgivaren då den behandlande läkaren dels har sjukskrivit den enskilde, och arbetsgivaren har inte annat arbete att erbjuda. Då kan det till slut leda till en uppsägning.
  • A-kassa kan man inte få förrän den lagstadgade uppsägningstiden har löpt ut.
  • Socialbidrag nekas så länge man har en anställning.

Med andra ord kan den enskilde inte få ersättning från något håll i välfärdslandet Sverige. De alternativ dessa människor har är att låna pengar av en vän, släkting eller det sociala för att kunna klara sitt uppehälle.

Vi har byggt ett samhälle som kan förklaras med att man ”går på lina”, där linans höjd motsvarar lön på 100 procent. Under linan har vi ”politiskt” bestämt att vi sätter ett skyddsnät med så små hål så inte ens maskarna faller igenom. Detta nät satte vi på 90 procentsnivån. Nu har vi sänkt nätet till 80 procentsnivån, och i vissa fall 77,6 procent, och ökat storleken på maskorna i nätet så att lite ”mindre” elefanter faller ner i backen för jämnan.

Vi har alla sett på TV-nyheterna att efter alla skandaler med bonusprogram för miljardbelopp, dyker nästa gruppering upp - folkvalda riksdagsmän med en ”A-kassa” som ersätter tappade riksdagsuppdrag med upp till 30 000 i månaden. Och detta i 15 år.

De kan även starta eget företag medan denna ersättning tickar ut, månad efter månad, så länge de inte tar ut någon ersättning från den egna verksamheten. Den lilla människan, den arbetslöse, gräsroten, skulle i samma situation få avveckla sin verksamhet, lägga den i malpåse för att få ut den ringa ersättningen på 80 procent av den tidigare så feta lönen.

Det är dags för oss gräsrötter att vakna upp och aktivera oss mer för att återigen göra vår så fina nation till ett välfärdssamhälle, med större rättvisa än vad vi nu ser dagligen.

Otto Larsson, Ordförande Metall avd 294, Kalix

Hosted by    Binero AB       Skyddas av ESET Smart Security

Copyright © 2001-2011 Tomas Alsbro, Whiplash Info. All rights reserved.