SkadePortalen / WhiplashInfo

[Bloggen] [Här kan du ställa frågor och läsa svar på det mesta om whiplash/pisksnärt]

Google

 

 

Sök på hela Webben

Sök på Whiplash Info

 

Tänk om det är något annat än pengar landstinget saknar?

(Källa: Expressen, Ulf Nilson, publiceras med författarens tillstånd )

Pengar, pengar, pengar! Till vård, skola, omsorg - när jag höstbesöker Sverige verkar den politiska debatten panikslaget fixerad vid pengar. Som vanligt.

Men tänk om det är något annat än pengar landstingen saknar? Tänk om det är medmänsklighet? Kompetens? Ambition? Tänk om det är så illa att många svenskar - framför allt i vården - har hamnat i gnäll, gnat och negativa, för att inte säga fientliga attityder. Plus byråkrati.

Nyligen bröt min fru, Aino, ett ben i ena foten i Frankrike. På röntgenavdelningen såg vi en gubbe gå fram till receptionen.

- Jag behöver en bild på mitt knä, sa han.

- Har ni remiss? undrade tjejen vänligt.

- Nej, men jag har ont i knäet.

- Passar det klockan nio i morgon?

Hon sa faktiskt så: PASSAR DET? Och DIREKT: nästa morgon.

Vid det laget visste vi vad som skulle följa. Bildtagning och diagnos från röntgenläkarens sida. Sen får gubben ett kuvert med plåtarna och tar dem SJÄLV till precis vilken läkare han vill. Remiss onödig, intern post onödig. Och i Sverige?

En anhörig som ligger på Huddinge har fått remiss till två specialister I SAMMA HUS. Två månader har gått. Inget svar. 

I somras i Stockholm blev jag själv misshandlad av en buse. Ett hårt slag spräckte ögonbrynet; jag behövde sex stygn. Men när jag kom in på läkarstationen måste jag först gå till KASSAN.

Där stod jag och droppade blod medan kassörskan och en äldre man bråkade om växelpengar. Först sen jag betalat 1 400 kr fick jag bli sydd.

I Frankrike betalar du EFTER behandling, inte FÖRE. Det är kanske en skitsak, men det känns lite bättre att få vård först, bli avkrävd pengar sen - särskilt om man blöder.

I Frankrike kan man gå till vilken läkare man vill, var man vill. Har man en husläkare är det en självklar sak att han gör hembesök, om så mitt i natten. VET man inte var det finns en bra läkare rekommenderas man fråga ortens apotekare som "vet allt" (och dessutom gärna själv botar småkrämpor).

Om allmändoktorn vill remittera till en specialist, ringer han upp denne GENAST.

- De svarar i allmänhet till och med i operationssalen, sa en svensk läkare som jobbar därnere. Så får man besked om vilka prover som behöver tas. Patienten får ta resultaten med sig och får oftast en tid redan nästa dag.

Det finns INGA köer! För den som är inskriven i den franska, statliga sjukkassan (vilket jag är) kostar vården inte mer än i Sverige. En doktor arbetar tills hans väntrum är tomt. En svensk?

- Jag vikarierade på ett läkarhus i Sverige , berättade den svenske läkaren. Vi började stänga halv fem så att vi säkert skulle vara ute fem.

Frankrikes sjukvård anses vara bäst i världen (enligt en undersökning av OECD). En annan undersökning visar att franska män, som ofta både röker och super hårt, får cancer oftare än till exempel svenska män. MEN - sedan behandlingen börjat lever en fransk patient längre. Varför? Bättre vård.

I Frankrike betalar en vanlig knegare eller pensionär ungefär hälften så mycket skatt som i Sverige.

Fransmän är inte smartare än svenskar. Men någonstans på vägen har politikerna lurat in oss i ett system som inte håller - och skapar attityder som är direkt omänskliga.

Av Ulf Nilson

Hosted by    Binero AB       Skyddas av ESET Smart Security

Copyright © 2001-2011 Tomas Alsbro, Whiplash Info. All rights reserved.