Datorutrustning

Min datorutrustning för att sköta och driva WhiplashInfo

Jag har fått många frågor från läsare om hur i fridens namn jag kan sköta och driva en så stor och komplex webbplats som WhiplashInfo i bostaden.

I stora drag använder jag ett nätverk bestående av några separata PC maskiner, och en server. En av dessa datorer är en relativt kraftfull så kallad kontors-/arbetsstation med kraftfull grafik- och ljudkort, en 22" TFT skärm från Samsung och en 17" från Philips och ett höj och sänkbart arbets-/databord. Den mer kraftfulla datorns prestandakrav har ökat i takt med att webbplatsens omfång och teknikinnehåll har ökat. En övergång till så kallat CMS - Content Management System skall dock förhoppningsvis minska kraven på prestanda och därmed kostnad för datorparken/nätverket.

Servern - en Fujitsu Siemens Computers PRIMERGY Server används för att förenkla och förbilliga hanteringen av mjukvaror, genom att inte varje enskild maskin behöver ha separata mjukvaror. Den huserar hela webbplatsen för testkörning, utveckling mm, även om jag placerat ut den publika delen till en webbhotelleverantör - Binero i Stockholm.

Bildskärmarna kommer från Philips och är platta TFT-skärmar.

Högtalarna kommer från Yamaha.

Skannern är en Epson Perfection 3170 som galant klarar såväl text- som bilder. OCR programmet är ScanSoft OmniPage 18 Pro levererat av Nuance.

Skrivaren är en HP Color LAserJet CM2320fxi med nätverksanslutning och servar alla datorer.

Hårdvarubrandväggen är en Symantec Firewall/VPN Appliance 200R

Kraschar pga elavbrott, nätstörningar, åska osv undviker jag tack vare en så kallad UPSPowerware 5110 UPS, med inbyggd batteribackup.

Transicom har levererat teleinspelningsmodulen THAT-2 från JK Audio

Olympus Digital Voice Recorder DS-50 är den mobila, digitala inspelningsenheten. Den är kompatibel med datorn och filerna kan överföras och redigeras i PC:n

Operativsystem, utvecklingsplattformen och officepaketet kommer från Microsoft

I stort sett allt har skänks mig av olika leverantörer för att kunna hjälpa andra skadade så gott jag kan.

Det är ett krav att ha ett eget separat datarum - åtminstone om man har familj. Det duger inte att som jag initialt gjorde använda ett vanligt sovrum eller vardagsrum. Maskinerna för dels ett visst oljud - även om detta har blivit klart bättre på senare år, men de går inte att få helt tysta, och eftersom maskinerna går dygnet runt blir det störande. I mitt fall sitter jag vid datorn när kroppen tillåter, vilket ofta även är på nätterna, då smärtan behöver avledas och sömn tyvärr inte fungerar alls pga smärta.