SkadePortalen / WhiplashInfo

[Bloggen] [Här kan du ställa frågor och läsa svar på det mesta om whiplash/pisksnärt]

Google

 

 

Sök på hela Webben

Sök på Whiplash Info

 

Remiss till Socialdepartementet


Socialdepartementet

103 33 Stockholm

Stockholm

Vår ref

1997-08-11

JK

Innehåll:

Bostadsstöd

Egenföretagares sjukförsäkring

Tillfällig föräldrapenning till egenföretagare

 

SOU 1997:85, Förmån efter inkomst

FR, Företagarnas Riksorganisation, har fått ovan rubricerade betänkande på remiss och vill med anledning av detta anföra följande.

Bostadsstöd

FR avstyrker förslaget att en företagares förmögenhet i företaget ska läggas till hans privata förmögenhet när man prövar om han har rätt till bostadsbidrag eller till bostadstillägg till pensionärer.

Vissa regler i skatterätten erbjuder en företagare möjligheter att planera företagets ekonomi och ger därmed även möjligheter att i viss mån bestämma vilket resultat som ska redovisas. Det är meningen att det ska vara så. Motivet till att införa exempelvis expansionsmedel i enskild firma var att företagare som driver verksamhet i den formen ska kunna spara medel i företaget på samma skattevillkor som den som driver verksamhet i aktiebolag. Därför är det viktigt att en företagare kan använda sig av dessa regler utan att drabbas av nackdelar i andra system.

Det är alltså helt i sin ordning, anser FR, att en företagare sätter av till expansionsmedel och periodiseringsfond, redovisar en inkomst och mottar bostadsbidrag som grundar sig på den inkomsten. För övrigt ska de avsatta medlen återföras och beskattas senare år och påverkar då företagarens inkomst och rätt till bidrag.

FR ställer sig alltså inte bakom de gällande bestämmelserna för bostadsbidrag som säger att man ska korrigera underlaget för inkomst med hänsyn till skatterättsliga åtgärder som har höjt eller sänkt inkomsten.

FR ställer sig heller inte bakom utredningens förslag att företagsförmögenhet ska beaktas vid prövningen av rätten till bostadsbidrag. Det som ska avgöra om man har rätt till sådant bidrag eller inte bör vara tillgången till likvida medel. Företagsförmögenhet är inte av detta slag, den är låst i företaget och bör inte påverka rätten till bostadsbidrag.

Egenföretagares sjukförsäkring

FR tillstyrker att en näringsidkares sjukpenningförsäkring bestäms med utgångspunkt i hans inkomst av näringsverksamhet. FR delar utredningens uppfattning att dagens regler om s k jämförelseinkomst bör slopas.

I ett företag kan inkomsterna växla kraftigt mellan åren. Utredningen föreslår att man i sådana fall, liksom idag, bör beräkna inkomsten inte med utgångspunkt från det senaste årets taxerade inkomst utan från ett genomsnitt eller en trend av tidigare års inkomster. Den säger dock inte vilken metod som ska användas, det får antas att försäkringskassan får välja den metod som den anser passar bäst. FR menar emellertid att reglerna bör säga att kassan ska använda den metod som ger bäst resultat för den enskilde. Att fastställa en trend är vidare en osäker metod. Det förefaller rimligare att antingen utgå från det senaste årets inkomst eller att beräkna ett genomsnitt på tidigare år.

FR tillstyrker vidare förslaget att en näringsidkare under det skede då företaget byggs upp får behålla tidigare SGI. FR anser, liksom utredningen, att detta bör gälla oavsett vilken företagsform företagaren har valt. Det är viktigt att reglerna på denna punkt är neutrala, det finns inga skäl till varför vissa företagsformer ska gynnas framför andra. FR:s erfarenhet är att skillnaden i behandling mellan egenföretagare och fåmansföretagare i aktiebolag inte förstås eller accepteras av enskilda företagare. Tvärtom leder den till irritation och ibland också till att företagare finner att de saknar skydd för inkomsten.

FR anser vidare att det s k grundbidraget bör utgå inte bara till dem som uppburit starta eget bidrag utan till alla företagare som inte kvalificerat sig för en sjukpenninggrundande inkomst. Annars kan företagare som inte fått sådant bidrag och som under uppbyggnaden inte kan lyfta ersättning från företaget, stå utan inkomstskydd.

Tillfällig föräldrapenning till egenföretagare

FR har ovan understrukit att det är viktigt att reglerna är neutrala, att anställda och företagare behandlas lika och att också olika företagsformer behandlas neutralt. Det finns inga skäl till varför reglerna i de aktuella systemen ska missgynna en grupp eller en form. Likabehandling är den självklara utgångspunkten.

Utredningen har dock funnit att bestämmelserna om tillfällig föräldrapenning missgynnar egenföretagarna. Den anser emellertid att den inte kan föreslå någon ändring eftersom det skulle medföra kostnader. FR anser att det är självklart att en sådan diskriminering måste undanröjas. De kostnader som följer av detta får mötas genom besparingar som drabbar alla grupper lika.

Stockholm som ovan

FÖRETAGARNAS RIKSORGANISATION

 

Lennart Ohlsson     Jens Karlsson


 

Hosted by    Binero AB       Skyddas av ESET Smart Security

Copyright © 2001-2011 Tomas Alsbro, Whiplash Info. All rights reserved.