SkadePortalen / WhiplashInfo

[Bloggen] [Här kan du ställa frågor och läsa svar på det mesta om whiplash/pisksnärt]

Google

 

 

Sök på hela Webben

Sök på Whiplash Info

 

Therese ­ ett av många trafikoffer

SKELLEFTEÅ (NV)

(publiceras med tillstånd av upphovsmännen)

Dagen olyckan var framme, 27 augusti 1990, var en alldeles vanlig dag i den då 19-åriga Therese Larssons liv. Hon hade gått ut gymnasiet och var i färd med att jobba ihop pengar för att om något år kunna åka ut i vida världen.

Klockan närmade sig halv fem på eftermiddagen. Therese var på väg hem från jobbet på campingplatsen i Skellefteå. Med den lånade bilen, en Saab V4 -74, svängde hon av från Lasarettsvägen, höger in på Vretgatan och närmade sig Nordlandergatan. Knappt hundra meter längre fram såg hon parkeringen där hon skulle parkera.

- Det var en hög häck i korsningen som skymde sikten mot höger så jag körde sakta. I korsningen kollade jag vänster och konstaterade att ingen kom, tittade sedan åt höger och när det var fritt växlade jag ner och gasade.

I nästa ögonblick small det. Från vänster kom en annan bilist och krocken var oundviklig. Vid kollisionen kastades Therese framåt och slog huvudet i ratten för att i nästa skede slungas bakåt i stolen.

- Saaben hade, vad jag minns, inget nackstöd. Och säkerhetsbältet var av den gamla sorten som man själv ska dra åt för att det ska sitta tight mot kroppen.

Efter ett visst rabalder mellan Therese och den andra bilisten kallades polisen till olycksplatsen. Och två timmar senare körde Therese en annan bil från platsen.

- Jag var ju inte skadad så polisen föreslog att jag skulle köra en sväng så att jag inte skulle bli bilrädd. Men efter en stund upptäckte jag att jag inte kunde vrida på huvudet, och då skjutsade min kompis mig till akuten.

På akuten ställde läkarna en snabb diagnos: "trolig whiplashskada". Therese fick värktabletter, stödkrage, blev sjukskriven i tre veckor och uppmanades att ta kontakt med en sjukgymnast.

- Jag hade fått jobb på Etage, men olyckan gjorde att jag fick skjuta upp starten. Men det dröjde inte länge innan jag var i jobb igen. I mina ögon var jag ju inte skadad ­ jag var 19 år och odödlig och fixade tillvaron med hjälp av värktabletter.

Perioder av sjukskrivning kunde Therese ändå inte undvika. Men i april 1992 gick det inte att jobba heltid längre.

- Då hade jag tappat finmotoriken i händerna. Kunde inte knäppa knappar, borsta tänderna eller öppna en mjölkförpackning själv.

Therese blev sjukskriven och fick en remiss till rehabiliteringen på Universitetssjukhuset i Umeå. Undersökningen visade tydligt att hon hade en whiplashskada.

- Att få det bekräftat var på ett sätt skönt men samtidigt hemskt. Att det var skönt berodde på att jag ett tag trodde att jag var knäpp, dum i huvudet.

Resten är en enda lång smärtsam historia. Therese kämpar dagligen mot värken och är i dag till 50 procent sjukpensionerad. Hon jobbar 25 procent på RTP, Riksförbundet för Trafik- och Polioskadade, vilket är det hon orkar med.

I sitt jobb informerar Therese om föreningen och om följderna av whiplashskador. Men hennes öde har även gjort att hon ser på trafiken i Skellefteå med kritiska ögon.

- Högerregeln fungerar inte. I Skellefteå tycker den som anser sig vara först, störst och bäst ha företräde. Det är också urdåligt att de oskyddade trafikanterna ­ gångare och cyklister ­ kommer i andra hand när det snöar. När inte gång- och cykelbanor är plogade tvingas de ut i körbanan.

- Sedan finns det några korsningar som är fullständigt hopplösa. Korsningen Järnvägsleden-Grenvägen, vid Mullbergsskolan är en, och en annan är korsningen Torsgatan-Östra leden. Att dra E 4 utanför stan skulle också förbättra trafikmiljön.

Det har nu gått tio år sedan Therese skadades. Hon tränar regelbundet för att förbättra konditionen och koordinationen.

- Men värken går inte att träna bort, påpekar hon. Och alla whiplashskadade får inte träna. Det är olika för olika människor.

Av ungdomsdrömmarna blev det ingenting. Resandet förvandlades till rehabilitering. Någon bitterhet över sitt öde visar hon ändå inte.

- Att vara bitter ger ingenting. Men om jag genom att informera kan undvika att andra råkar ut för samma sak har jag fyllt ett syfte.

Text: NV - Henry Lundmark 

Hosted by    Binero AB       Skyddas av ESET Smart Security

Copyright © 2001-2011 Tomas Alsbro, Whiplash Info. All rights reserved.