SkadePortalen / WhiplashInfo

[Bloggen] [Här kan du ställa frågor och läsa svar på det mesta om whiplash/pisksnärt]

Google

 

 

Sök på hela Webben

Sök på Whiplash Info

 

Forskarfusk tystas ner

STOCKHOLM
Forskarfusk på de medicinska fakulteterna tystas ner och leder inte till några allvarliga konsekvenser för forskarna.
Det hävdar medicinprofessorn Lars Werkö.

av Tomas Skoglund, TT
– Min uppfattning är att forskarfusk är vanligare än man tror, säger professor Lars Werkö till TT.

Werkö har bl. a varit professor i medicin vid Göteborgs universitet under 20 år och arbetat som forskningschef och vice koncernchef på Astra. Tidningen Svenska Dagbladet har tagit upp ett fall av forskarfusk vid Karolinska institutet, men enligt Lars Werkö är det bara toppen på ett isberg. Han har själv utrett fall av forskarfusk och känner dessutom till flera andra. Åtminstone ett par fall vid varje av de sex medicinska fakulteter som finns i landet.

– Forskarfusk registreras inte utan utreds lokalt vid varje fakultet. Det är först nyligen, efter en lång tids debatt, som Medicinska forskningsrådet inrättat en fuskkommitté, säger Werkö.

Han anser att forskningsfusket tystas ner, dels av kollegial hänsyn och dels för att slippa skandaler som fläckar fakultetens rykte. Om fusket utreds, blir den allvarligaste konsekvensen att forskaren blir av med sina anslag.

Den vanligaste formen av forskningsfusk är, enligt Werkö, att man förfalskar forskningsresultat och fynd som leder till intressanta teorier. Men han känner inte till några fall där fusk i sista hand skadat människor eller patienter.

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm kommer inom kort att leda en forskningsetisk utredning som bland annat ska se över forskningsfusket.

(Notis i Göteborgs-Posten den 20 maj 1997.)

PS Lars Werkö var inblandad i Philip Morris skandalen. DS

Hosted by   Binero AB      Skyddas avESET Smart Security

Copyright © 2001-2011 Tomas Alsbro, Whiplash Info. All rights reserved.