SkadePortalen / WhiplashInfo

[Hem] [About WhiplashInfo] [Behöver Du hjälp?] [Bloggen] [Försäkring] [Hjälp-Forum] [Innehåll] [Juridik] [Länkar] [Läsvärt] [Om WhiplashInfo] [Samhällsstöd] [Whiplash] [Övrigt]

Google

 

Sök på hela Webben

Sök på Whiplash Info


Visa alla Artiklar Återgå till Startsidan Sök bland alla ArtiklarLärobok - Monday, July 14, 2003 kl 12:40
Prof Karel Lewit är neurolog av internationellt högsta klass.Han har kommit att bli den ledande personen inom manuell medicin med synnerligen stor klinisk erfarenhet. Han har skrivit flera omfattande böcker. Jag gör här några noteringar ur den bok han reviderade 1999 med några infallsvinklingar som kan vara av intresse för skaderegelering.

AU: Lewit K

TI: Manipulative therapy in rehabilitation of the locomotor system. Third Edition

SO: Butterworth Heinemann 1999

KW: manuell;medicin;ortopedisk;behandling;trigger;punkter;autonoma;nervsystemet;trauma;temporomandibiular; leder;TMJ;undersöning;behandling;diagnostik;cervikalkotpelare;cervicocraniala;huvudvärk;yrsel;svindel;balans;C0-1;C1-2;C2-3;whiplash;dysfunktion;

CO: Omfattande lärobok i manuell medicin. Belyser symptom som följd av dysfunktion i rörelseorganen.

Trauma är den vanligaste orsaken till störd funktion.

Temporomandibulärt syndrom är ett accepterat begrepp. Är förenat med yrsel och smärta i ansiktet som liknar trigeminusneuralgi samt i öronregionen och sväljningssvårgiheter.Bruxism.

Cervikocraniala syndrom är störning i funktionen av cranio-cervikala leden. Huvudvärk är extremt vanligt vid denna skada. Smärtan varierar från tid till annan från att nästan vara borta till värsta tänkbara (p268 f). Balansproblem och nystagmus ingår i tillståndet. Muskelspänningar och triggerpunkter.

Balansstörningar är vanliga vid cervikala störningar.

Eftersom skada kan bli manifest efter lång tid är det inte överraskande att det kan dröja kände mellan skada och när symptom ger sig tillkänna (p 287 ff).

Det är klarlagt att trauma som träffar skallen med nödvändighet påverkar cervikalkotpelaren. Det är faktiskt så att postcommisionellt tillstånd med huvudvärk och yrsel knappast kan skiljas från cranic-cervikalt syndrom.

KA:

PP: 346