SkadePortalen / WhiplashInfo

Hem ] Upp ] About WhiplashInfo ] Behöver Du hjälp? ] Försäkring ] Juridik och Juristhjälp ] Läsvärt ] Om WhiplashInfo ] Skadereglering - Inledning ] Whiplash - pisksnärt - nakkesleng ] Övrigt på WhiplashInfo ] [Bloggen] [Här kan du ställa frågor och läsa svar på det mesta om whiplash/pisksnärt]

Google

 

 

Sök på hela Webben

Sök på Whiplash Info

 

Hem
Upp
Etik & Moral
Försäkringsläkare utsedd till sakkunnig
Läkare
Försäkringsläkaren Rickard Tegnér
Varning för Trygg-Hansa och Länsförsäkringar

Försäkringsläkare utsedd till sakkunnig av Justitiedepartementet

Försäkringsläkaren Erland Lysell har också förordnats av Justitiedepartementet till sakkunnig i medicin inom förvaltningsdomstolarna! (upphörde vid årsskiftet 2002/2003)

Erland Lysell är över 71 år gammal och har sedan många herrans år arbetat åt försäkringsbranschen som försäkringsläkare.

Så här ser han bl.a. på sin roll som försäkringsläkare:

…Man betraktar människan som en "funktionell maskin" som i relation till ålder och kön har normala psykiska och fysiska prestanda. Bedömningen av invaliditet är att försöka värdera den skadeorsakade nedsättningen av prestationsförmågan i relation till den normala.

En individ som tillhör en prestationselit är definitionsmässigt inte normal. När denna individ drabbas av en skadeorsakad funktionsnedsättning, som visserligen sänker hans förmåga men inte under den som en normal individ presterar, medför detta inte medicinsk invaliditet enligt definitionen.

Ersättning utgår alltså inte, om det inte är särskilt överenskommet i försäkringsavtalet, därför att funktionen inte är nedsatt jämfört med en normal individ. Det är till exempel inte medicinsk invaliditet att inte längre kunna springa fem utan bara två mil per dag.

Detta är inte sällan svårt att förstå inte bara för den skadade idrottsmannen utan även för den behandlande, idrottsmedicinskt engagerade läkaren….

…För att en skadad skall kunna få sin korrekta ersättning krävs, i varje fall i princip, att han måste kunna visa hur olycksfallet gått till, vilka skador som inträffat, vilka följder som uppstått. Enligt skadeståndsrätten har försäkringsbolagen en skyldighet att reda ut detta.

Vid avtalad försäkrings skall egentligen den skadade skaffa fram det underlag som behövs. Försäkringsbolagen brukar emellertid, som ombud för den skadade och för att hjälpa till, i hans eget intresse, skaffa fram och även betala för sådant underlag. Det är därför bolagen så ofta, med fullmakt från den skadade, begär journalkopior och intyg av olika slag….

Referat från artikeln ”Sakkunnigläkaren viktig vid skaderegleringen”, Erland Lysell, Läkartidningen 7/96 589-592

"Försäkringsbolagen brukar emellertid, som ombud för den skadade och för att hjälpa till, i hans eget intresse, skaffa fram och även betala för sådant underlag. Det är därför bolagen så ofta, med fullmakt från den skadade, begär journalkopior och intyg av olika slag…."

Mina reflektioner:

Dessa journaler (även gynjournaler i fall du är trafikskadad kvinna) tillställs sedan försäkringsbolagets egen (opartiske?) läkare för bedömning.

Är det någon mer än jag som träffat på försäkringsläkare och som anar rödluvan och vargen här...?

Vägen till helvetet är stenlagd av goda förutsatser! (citat från någon jag inte kommer ihåg namnet på)

Hem ] Upp ]

Hosted by    Binero AB       Skyddas av ESET Smart Security

Copyright © 2001-2011 Tomas Alsbro, Whiplash Info. All rights reserved.